Belangrijkste Boek: stem op Roemer!

De CPNB heeft, samen met een aantal andere organisaties als de KB en het Letterkundig Museum, de verkiezing van “Het belangrijkste boek” georganiseerd. De organisatie selecteerde een aantal curatoren, die op hun beurt weer een “tiplijst” van 100 boeken samenstelden. Dit is een lijst waarop – verrassend! – nauwelijks vrouwelijke auteurs voorkomen, en ook niet-westerse en postkoloniale auteurs zijn met een lampje te zoeken.

Of nee, wacht, niet zo verrassend. Diezelfde CPNB laat het jaarlijkse boekenweekgeschenk het liefst door mannen schrijven (in 16 jaar tijd waren er slechts 2 vrouwen auteur van het boekenweekgeschenk).

Dit gebrek aan diversiteit in de boekenwereld kan en moet anders! Stem daarom nú zo massaal als mogelijk op:

Astrid Roemer, Over de gekte van een vrouw

Ga naar deze pagina en stem op Roemer!
De sluitingsdatum is a.s vrijdag 23 september om 17.00 uur, dus onderneem direct actie! En als je deze actie steunt, deel dit bericht dan zo veel als mogelijk op social media, #stemoproemer en #belangrijksteboek.

astrid-roemer-over-de-gekte-van-een-vrouw

Als we onze krachten bundelen kunnen we een helder signaal geven. De strijd om de winst is nu tussen het dagboek van Anne Frank en de Bijbel. Anne Frank is, inderdaad, een vrouwelijke auteur, maar haar uitzonderlijke werk en eventuele ‘winst’ verandert weinig aan de structurele marginalisering van vrouwelijke auteurs.

Dat deze twee boeken nummer 1 en 2 zullen worden, zal waarschijnlijk niet meer te veranderen zijn en hoeft ook niet. Maar we kunnen wél proberen met deze campagne bewustzijn op gang te brengen: waarom altijd weer die toplijst met uitsluitend de onvermijdelijke Grote Drie (te weten, Reve, Hermans of Mulisch)? Laten we middels een collectief tegengeluid zorgen voor een kritische blik op de dominantie van een traditie die al té lang belangrijke literaire stemmen als die van Roemer* in de marge drukt. En wie weet, als jullie massaal je stem uitbrengen…

Heel veel dank,
De Lezeres

* Misschien denkt u, hoe kan een PC Hooftprijs-winnaar in de marge zitten? Welnu: toen ik dit bericht schreef stond er nog NIET EEN boek van Roemer op de pagina van “het belangrijkste boek”. Over de gekte van een vrouw is er zojuist (woensdagmiddag) door een goede kennis van mij opgezet.

Advertenties