De Kwestie: meer vrouwelijke recensenten

Toef Jaeger van het NRC vroeg me voor De Kwestie hoe de kritiek en literatuur eruit hadden gezien als er meer vrouwelijke recensenten waren geweest. ‘De Kwestie: Als recensenten “tieten” hebben’, waarin ook Manon Uphoff en Erica van Boven naar hun mening werden gevraagd, leest u hier. Jaegers vraag werkte op mijn verbeelding en zette me aan tot het schetsen van een alternatief universum, bevolkt door Lettervrouwen – stelt u zich het eens voor! Inclusief mogelijke verklaringen voor waarom het in de echte wereld niet zo gelopen is.

Meer vrouwelijke recensenten. Hoe had de Nederlandse literatuur er dan uitgezien?

Hoe zou de na-oorlogse Nederlandse literatuur eruit hebben gezien als de literaire wereld niet door mannelijke, maar door vrouwelijke recensenten was gedomineerd? In het kader van de rubriek ‘De kwestie’, een gedachte-experiment van de Lezeres des Vaderlands.

De Nederlandse literaire kritiek zou in het interbellum diepgaand gevormd zijn door de ‘vorm of vrouw’ discussie: een debat tussen uitsluitend vrouwelijke critici en schrijvers. Twistappel: wie beschikt er over de meest indrukwekkende en authentieke persoonlijkheid dan wel het zuiverste vormtechnisch vernuft? Wist u dat Carry van Bruggen ooit Ina Boudier-Bakker in de kroeg hierover op haar neus heeft getimmerd? Smullen hoor.En toen de Nederlandse letterheren in 1949 het plan opvatten om Anna Blaman aan een publiek tribunaal te onderwerpen, zogenaamd omdat ze niet goed kon schrijven maar in werkelijkheid omdat ze lesbisch was, zouden invloedrijke vrouwelijke Nederlandse critici de ‘Heren Seksisten’ tijdig hebben kunnen terugfluiten, door ze in hun veelgelezen stukken vakkundig af te drogen en op hun dommigheid te wijzen.

Maar dat is natuurlijk allemaal speculatie. Om werkelijk te weten of de literatuur er anders had uitgezien als er meer vrouwen recensent waren geweest, moeten we eerst weten hoe de literatuur er nu, met een overschot aan mannelijke recensenten, uitziet en hoe dat zo gekomen is… Lees verder op de website van het NRC

Onderstaande illustratie, die Studio Vruchtwater voor me maakte, heeft de website van het NRC helaas niet gehaald.

fensbrug
De Kees Fensbrug in Amsterdam…
meijerbrug.jpg
… wordt in de toekomst vergezeld door zusterbrug de Maaike Meijerbrug (zij wordt hopelijk heel oud, dus het gaat hier om een toekomstbeeld!) Beeldbewerking: Studio Vruchtwater voor De Lezeres

 

 

 

Advertenties