#lekkertellen: De Morgen

LdV_suitsupply_laatste-01

Goedemiddag, Lieve Lezers en Lezeressen,

Op deze zalige zonovergoten zondag gaan uw en mijn humeur niet bedorven worden door de Nederlandstalige boekenkaternen. Nee hoor. Ook al zou je als lezer de boekenbijlage van de Volkskrant bijna gaan ervaren als een slechte remake van een John Wayne-film, omdat ze wéér maar 17 % ruimte hadden voor vrouwen. Pas bij de signalementen, op de laatste pagina, turf ik het tweede boek van een vrouw. Daarvoor alleen een spread van een non-fictie boek van Laura Cumming. Met twee grote afbeeldingen van schilderijen van Velázquez waarop te zien zijn: mannen.

Maar nee, we gaan op deze gezegende dag niets voor de zon laten komen, ook al krijgt de Lezeres langzamerhand het bange vermoeden dat De Groene Amsterdammer die naam heeft omdat Dichters en Denkers de vorm heeft van een grote groene komkommer, in de schaduw waarvan vrouwen als delicate bloempjes mogen bloeien.

Ook blijven we volstrekt zen een kopje koffie op het balkon drinken als De Standaard wederom de eerste vier stukken aan een man wijdt, om vervolgens weer (weer!) bij het eerste artikel dat gewijd is aan een vrouwelijke auteur voor een dode schrijver te kiezen. Daarna een interview met de deze weken onvermijdelijke Nell Zink, en toen was het alweer gedaan voor de vrouwen die bij machte zijn boeken te schrijven.

Verder kwam ik deze week twee keer P.F. Thomése dwepend tegen. De eerste keer in Trouw in een stuk over Jeroen Brouwers. In Thoméses zelfportret als ‘gymnasiumjongen’ met literaire ambities kwam niet één vrouwelijke auteur voor, wel natuurlijk de Grote Drie. Zal ik een geheimpje verklappen: de Nederlandse literatuur is zo weinig ideeënrijk omdat ze voor een groot deel bezet wordt door mannen die hun schoolpleincomplexen cultiveren. Get over it en schrijf eens een jaar helemaal niet over die Grote Drie. Zul je zien hoe de puistjes wegtrekken en de intellectuele wasdom met sprongen toeneemt. O en de tweede keer in De Standaard over Annabel (een personage van Edgar Alllan Poe) die hij een ‘heerlijk schepsel’ noemt. Jaja, zolang vrouwen maar niet als collega-auteur aan de horizon opdoemen kun je ze heerlijke schepselen noemen.

He, nu voel ik toch wat stress tussen de schouderbladen kruipen. Weet u wat? We geraken deze week in de vakantiestemming en mijmeren over een fijn weekendje België. Deze week heb ik de kolomruimte geteld in De Morgen in alle #lekkertellen katernen tot nu toe. Herkenbare grafiekjes, zo herkenbaar dat ik nauwelijks het verschil met de Volkskrant-kolomtelling van twee weken geleden zag. Behalve dan dat deze week (week 8) een écht positieve uitzondering was. Is de boel daar bij de Zuiderburen stilletjes toch in beweging?

De Morgen_fin

Maar niet te vroeg gejuicht. Want het is bij De Morgen droevig gesteld met het aantal vrouwen die voor het katern schrijven. Ook deze week telde ik slechts 1 vrouwelijke recensent. Omgerekend naar hoeveelheid kolomruimte kom je regelmatig rond een miserabele 10 % uit voor vrouwelijke critici, want vaak schrijven ze ook nog de 1-kolom recensies. Daarmee is De Morgen qua representatie van vrouwen vaak nog slechter af dan de Volkskrant, want die hebben in hun bestand aan critici ten minste aardig wat vrouwen. Komaan, De Morgen, doe uw naam eer aan en ga op zoek naar een veel bredere poel aan stukkenschrijvers!

De oplettende lezer zag ‘m al aankomen: De Loden Leesbril is voor De Morgen. Maar met een zilveren randje hoop, dat wel, en zo komt aan het einde toch altijd alles weer goed.

 

Overzicht week 8:

 

week 8

 

Uitleg telling Kolompunten

Stukken over mannen en vrouwen zijn aan dezelfde, enigszins rudimentaire, maar systematische telmethode onderworpen:

 • de kleinste eenheid, een signalement = 1 punt
 • de recensies van 1 kolom = 2 punten
 • de recensies van 2 kolommen = 3 punten
 • 1 pagina kolomruimte = 4 punten
 • 1 pagina kolomruimte + 1 kolom = 6 punten
 • 1 pagina kolomruimte + 2 kolommen = 7 punten
 • spread = 8 punten
 • spread + 1 pagina: 12 punten
 • spread + 1 pagina + 1 kolom = 14 punten
 • spread + 1 pagina + 2 kolommen = 15 punten
 • bonus voor het openingsstuk = 2 punten
Advertenties

Een gedachte over “#lekkertellen: De Morgen

 1. […] Licht kregelig wordt de Lezeres des Vaderlands wel van haar titanenwerk om elke week de besproken en de besprekende vrouwen van de boekenkaternen te turven. Hoewel De Morgen niet het laagst scoort, want dat is wederom het zo progressieve De Groene Amsterdammer met 11,11%, krijgt De Morgen toch de Loden Leesbril (met een zilveren randje. De Lezeres des Vaderlands heeft deze week ook alle kolomruimte van De Morgen aan een nadere inspectie onderworpen. De andere Vlaamse krant die de Lezeres des Vaderlands volgt, De Standaard, haalt deze week de hoogste score: 38,89%. Lees alle scores hier. […]

  Like

Reacties zijn gesloten.