Weekje stressvrij voor boekenredacties: #lekkertellen week 5

Lieve Lezeressen en Lezers,

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft altijd honderd-en-één bezigheden, ze zijn soms niet te tellen. Om niet uitgeteld aan een nieuwe week te beginnen, koos de Lezeres des Vaderlands deze keer voor een korte editie #lekkertellen. Vrees niet, nu de lente naderbij kruipt, komen er weer genoeg weken om alle nog onderbelichte katernen nader te bespreken!

LdV_infographic_week5-01

Het Parool

De boekenbijlage van Het Parool opent met een interview met Mensje van Keulen door Maarten Moll. ‘Een ziener speelt er een belangrijke rol in’ staat in de kop en nog een stuk of vier keer in het artikel zelf. Het stuk is nogal, euh, impressionistisch. Met 37,5% van de besproken auteurs vrouw is er gelukkig wel een (flauwe) stijgende lijn te zien. Maar de enige vrouwelijke recensente, Marjon Kok, is helaas weer in het hoekje kinderliteratuur geparkeerd. Daarmee heeft de krant weliswaar 16% aan vrouwelijke recensenten, maar in kolomoppervlak gaat de vertegenwoordiging meer richting een bedroevende 10%.

NRC

NRC blijft het warm-koud-principe toepassen. Vorige week leek het prachtig evenwichtig, met een mooie illustratie bij het stuk over De Beauvoir. Maar deze week zakken de m/v-verhoudingen weer terug naar 31,2% vrouwelijke recensenten en 25% vrouwelijke auteurs. Arjen Fortuin opent de boekenbijlage met de opmerkelijke disbalans in de longlist voor de Europese Literatuurprijs: ‘Eén (1) vrouw tussen negentien kerels.’ De grote openingsartikelen en interviews die op zijn column volgen zijn dan weer geschreven door mannen en gaan over mannen. Wel nieuwe vrouwelijke recensenten gespot!

Trouw

Ik wilde bijna voorbarig tweeten: ‘Een primeur: Trouw bespreekt meer vrouwen dan mannen!’ Maar toen viel mijn oog op de besproken non-fictieboeken bij de signalementen: vijf mannen, nul vrouwen. Zijn er dan echt geen vrouwen die zinnige dingen schrijven over topmanagers en verdienmodellen? Of zijn er bovenal ook Lezeressen voor andere krantenkaternen nodig, zoals wetenschap, politiek, economie? Verder ben ik blij met de aandacht voor Veertig dagen. Mijn zoektocht naar troost van Samira Dainan. Doordat de schrijfster in de rubriek ‘vandaar dit boek’ echter uitsluitend vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het boek, blijf ik een beetje op mijn honger zitten. Dit was toch net een kans om iets te vertellen over de Literaire Kwaliteiten van een jonge Nederlandse vrouw met Marokkaanse achtergrond?

#lekkertellen_LdV

De Groene Amsterdammer

De m/v-verhoudingen zitten wat betreft wie de stukken voor ‘Dichters & Denkers’ schreef deze week wel snor, maar slechts één van de bijdragen is geheel gewijd aan een boek geschreven door een vrouw. Toch jammer. Evenals het grote essay buiten D&D, over het begrijpen van terrorisme via literatuur. Joost de Vries noemt in dit essay geen enkele vrouw – met één uitzondering, een kleine cameo voor Beatrice de Graaf. Alsof Ulrike Meinhof en Gudrun Ensslin nooit tot de literaire verbeelding hebben gesproken. En alsof Charlotte Mutsaers nooit een hele roman over ecoterrorisme schreef.

Vrij Nederland

Jeroen Vullings las Anton Valens en verlangde naar wat sublimatie tussen al dat getuinier (het hoofdpersonage is tenslotte een mannelijke schrijver) terwijl Carel Peeters zich in Alain de Botton verdiepte. Zo benieuwd of er in Peeters’ boekenkast überhaupt boeken van vrouwen staan! 0+0=0 vrouwen in de literaire afdeling deze week.

de Volkskrant

Arjan Peters heeft lovende woorden voor X&Y van Franca Treur, maar zijn 4-sterrenrecensie kan niet maskeren dat het deze week wederom abominabel is gesteld met de verhoudingen in de boekenbijlage. Van de 19 pagina’s is er een pagina toebedeeld aan Treur, krijgt Griet Op de Beeck twee kolommen, zijn er korte recensies voor Kira Wuck en Petina Gappa en is er zegge en schrijve één signalement van de acht voor een vrouw. That’s it.

De Standaard

2015 was het jaar van BesteBuren, ‘een jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vierden’. NRC klonk uiterst terneergeslagen over het afsluitende feest, maar wie dit weekend de Vlaamse boekenbijlages opensloeg, zag hoop aan de horizon. De Standaard stak twee keer de grens over, met ruimbemeten aandacht voor het vorig jaar verschenen poëziedebuut van Ineke Riem en de nieuwe verhalenbundel van Kira Wuck. Ook de m/v-verhoudingen gingen de zonnige kant op, met bijna 43% aandacht voor vrouwelijke auteurs. Als in het stripsegment ruimte was geweest voor 1 vrouw naast 4 mannen, in plaats van de 5 mannen die nu worden besproken, dan was de verdeling een zuivere fifty-fifty geweest.

De Morgen

De Morgen pakte groot uit met meerdere artikelen over de achterstelling van vrouwen op de werkvloer. Ook hoopvol: het onderwerp leeft dus wel, nu moeten ze bij de boekenbijlage alleen nog maar inzien dat zij óók werkvloer zijn. Het katern opende groot, 4 pagina’s voor een interview met en bespreking van Griet Op de Beeck. Daarna was het katern precies als voorgaande weken: nauwelijks vrouwelijke recensenten en nauwelijks vrouwelijke auteurs.

Omdat de Lezeres ijverige boekenredacties ook een weekje stressvrij gunt, wordt er deze editie geen Loden Leesbril uitgereikt. Tot volgende week!

#lekkertellen week 5

 

Advertenties

Een gedachte over “Weekje stressvrij voor boekenredacties: #lekkertellen week 5

Reacties zijn gesloten.