Kerst, drugs & rock ‘n’ roll

Ook de Lezeres des Vaderlands bekent: Kerst zorgt voor veel ongemak. Al ga ik niet zover als publiciste Sofie Roozendaal (1987) onlangs in NRC: die gaf in een column de feestdagen bij de schoonfamilie de schuld van haar recente scheiding. In mijn geval had de scheiding van de Eerste Man er niets mee te maken, maar dat je op derde kerstdag je erdoor moet slaan met een halve fles champagne, een fles chardonnay en vooruit nog drie glaasjes stroperige port uit een fles die al jaren in het drankenkabinet van je schoonvader staat te verkommeren, komt me meer dan bekend voor.  De Lezeres is ervan overtuigd dat Sofie net als Hanneke Groenteman en ondergetekende de drank beter had ingeruild voor een pilletje.

In haar Volkskrant-column verklapte haar schoondochter Aaf Brandt Corstius (1975) immers dat Groenteman – intussen 76 – wel eens een pilletje popt tijdens de feestdagen. Toegegeven, als Aaf haar schoondochter was, dan had de Lezeres ook een pilletje nodig.

Nauwelijks was de inkt van Aafs column droog of de hele ‘vader’-landsche pers sprak er schande van. ‘Ons Hanneke’ een slecht voorbeeld voor de jeugd? En erger nog voor haar peers? Onmogelijk! Hanneke zelf zwakte het af; en Aaf riep snel dat het een grapje was. De ‘rehab’-strategie dus. Maar met welk doel? Je zou dus voor minder seks met mannen – die al zuur lopen te doen over dat ene pilletje per jaar – eraan geven. Zoals Groenteman onlangs in een candid interview ‘bekende’.

Nadenkend over ‘de pil van Hanneke’ kwam de Lezeres tot de vaststelling dat er tegenwoordig aardig wat ’stoute oudere vrouwen’ te zien zijn in films en tv-series. Maar waar Catherine Deneuve en Charlotte Rampling doorgaans zuipend en kettingrokend de algehele familiale disfunctionaliteit rond de feestdagen en vakanties trachten te vergeten dan wel negeren en er schouderophalend mee wegkomen, worden ‘stoute oudere vrouwen’ in Nederlandse en Amerikaanse series telkens opnieuw in het gareel gedwongen.

Zo slaat Elsie in Overspel vele witte wijntjes achterover en vliegt Jaqueline (Volgens Jaqueline) flink in de margarita’s. Aan het einde van Overspel kiest Elsie weliswaar voor zichzelf – maar maakt toch van haar zoon dan maar de directeur van het familiebedrijf – en in Volgens Jaqueline zit nog een verontschuldigend toontje. Ja, ze zuipt zich een keer te pletter maar wat wil je ook als je vent na dertig jaar plots ‘onder de stolp vandaan wilt’. Aandachtspuntje, dus.

En ook de nieuwe heldin van de Lezeres – Helen Solloway in de Amerikaanse serie The Affair – mag dan wel na een heisje van haar cannabis-vaporizer de nieuwe verloofde van haar ex-man wijzen op de relativiteit van een en ander, ze wordt uiteindelijk betrapt door de NYPD. Als ze compleet dolgedraaid – haar huwelijk is naar de klote, haar minnaar is een lul, haar vader is er vandoor met een studente, haar moeder is een heks en haar oudste dochter een bitch – wordt betrapt stoned zijnde, krijgt ze ook nog ‘huisarrest’ van haar ouders. Uiteindelijk komt er een knappe pediater om haar weer op het rechte pad te brengen (en o ja, hij kan ook nog goed met haar vier kinderen overweg).

Dubbele standaarden toepassen voor vrouwen. Het is eeuwenoud. Laten we als goed voornemen voor 2016 er gewoon mee ophouden. Als Jules Deelder en Remco Campert hun illegale pleziertjes mogen hebben, dan  Hanneke ook. Zeker aan de kerstdis. En dat is geen grapje. Om de kortstondige familiale disfunctionaliteit rond de feestdagen te overleven, zijn een paar hulpmiddeltjes allesbehalve een slecht idee.

Misschien voorkomt het zelfs echtscheidingen. Immers, Aaf en Gijs are going strong, alles is chill bij de Groentemans.

Leestip voor onder de kerstboom: William S. Burroughs’ Naked Lunch. Drugs voor de hele familie. Zo kunnen een paar theelepeltje van het volledig legale  nootmuskaat in de authentieke kerststamppot wonderen doen. Het effect duurt lang genoeg om alvast eerste en tweede kerstdag te overleven. Go Hanneke Go!

Advertenties