Kerstshoppen

De Sint en zijn racistische karikatuur zijn het land uit, dus is het tijd voor kerstcadeaus! Benieuwd wat de betere boekhandel en het warenhuis voor verantwoorde cultuurconsumenten zoals u in het verschiet hebben? De Lezeres maakte een top 6.

 

1. Gedichten voor mannen

Dat grote poëzie door mannen geschreven wordt weten we natuurlijk allemaal. Dat mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen ook. Gelukkig namen Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens de moeite een bundel poëzie speciaal voor mannen samen te stellen. De Lezeres kon het niet beter verwoorden en citeert:

 

De gemiddelde man heeft het zwaar in het leven. Dat komt meestal door een vrouw. Zij begrijpt hem niet. Dichters treft hetzelfde lot. Bertus Aafjes legde dit besef neer in de bittere regels: ‘Een dichter schrijft slechts voor een dichter verzen / en voor wat vrou- wen die ze niet begrijpen.’

In deze bloemlezing staan ze allemaal bij elkaar, de poëtische gedachten over emancipatie, de buitenspelval en de vraag of een man mag huilen (liever niet).

Een prachtig geschenk voor man, vader, broer of vriend. En natuurlijk voor alle nieuwsgierige vrouwen, die iets willen opsteken van mannen en grote poëzie.

 

2. Poëzie voor vrouwen

Leuk, zo’n bloemlezing voor mannen, maar was will das Weib? Ook daar hebben ze bij Uitgeverij Marmer over nagedacht, Poëzie voor vrouwen is het antwoord. Ook hier gelukkig een leven vol herkenbaarheden:

In Poëzie voor vrouwen volgen de gedichten de levensloop van de vrouw: van de vroege jeugd de kalverliefdes, van vriendschappen tot relaties, moederschap, (on)trouw, ouder worden en de dood.

 

3. Planten voor mannen

Altijd gedacht dat je met een plant niet aan kunt komen bij je vriend of oom? Omdat vrouwen nu eenmaal beter voor een levend ding, dier of mens kunnen zorgen? Mis! Planten zijn er ook voor mannen. Nu ja, stoere planten zijn voor mannen, lekker tough. Voor mannen met baarden, die racefietsen aan de muur hebben hangen en een koffiezaak runnen. Dus geef deze kerst een plant in plaats van een sigaar cadeau om die vriend of oom in zijn mannelijkheid te bevestigen. Tip: denk eens aan de krachtige cactus.

 

4. Chicks Love Food – Skinny Six-kookboek

Het Skinny Six Kookboek is een fijn cadeau voor alle tienerdochters die al een tijdje niet meer willen eten. Want eindelijk kan het: ‘eten zonder schuldgevoel’! De hippe skinny en niet te vergeten superhealthy meiden van Chicks Love Food (kippetjes houden van eten, LdV) gaan helemaal los met maximaal 6 ingrediënten per gerecht. Zo hoeft uw dochter haar anorectische obsessie niet helemaal opzij te schuiven en weet u dat ze in elk geval iets binnen krijgt. Misschien slaat u er zelf ook nog wel een slaatje uit, want eerlijk is eerlijk, het is de hoogste tijd om die slaafvrije chocolade en ambachtelijke stoofvlees frites in te ruilen voor ‘skinny sinners’, anders moet die skinny jeans van u snel plaatsmaken voor een mom jeans.

 

5. LEGO voor meisjes

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een meisje zijn! Geef je (klein)kinderen daarom LEGO Friends cadeau, een hele collectie LEGO speciaal voor meisjes. Omdat meisjes geen technisch inzicht hebben, maar des te liever met beauty bezig zijn, valt er maar weinig te bouwen. Ze kunnen spelen met een schoonheidssalon voor katten, een popsterstudio en een cupcakecafé. Leer je kleindochter of nichtje ook vast dat de supermarkt the place to be is voor haar en haar vriendinnen, als ze later groot zijn. Want ook die kun je maken met LEGO Friends.

6. Een Deense kandelaar en al het andere uit de webwinkel van NRC

De Slijpsteen voor de Geest heeft sinds enige jaren zijn tokootje flink uitgebreid. In de advertentiebijlage LUX kunt u wekelijks uw hart ophalen aan producten die u niet kunt betalen en de webwinkel van het NRC liegt er niet om, daar kunt u heerlijk intellectueel consumeren. Wat dacht u van deze kandelaar? De Lezeres meende hem als een Chanoeka te herkennen, maar zat op een nette christelijke basisschool, dus kan zich vergist hebben. Hoe dan ook staat dit juweeltje prachtig in de huiskamer in de donkere dagen voor kerst. Fijn in combinatie met Heer Bommel onder een wollen dekentje (slechts €300 in plaats van €350, sla die slag) met een uitgelezen wijn binnen handbereik. U heeft toch zeker niet voor niets een abonnement op het NRC Handelsblad? Neem het ervan! (en vergeet niet uw kranten op een voetstuk, pardon piëdestal (€99), te bewaren)

Advertenties